Om helingsprocesser

Om helingsprocesser

På denne side har vi samlet links til animeret materiale, fra forskellige kilder, om biologien i helingsprocesserne. Dels hvordan knogledannelse foregår og hvorledes de enkelte celler og proteiner influerer på de enkelte faser.

PRF membraner og injectable PRF bidrager med patientens eget vækstfaktor i form af Leukocyter, Monocyter, Neutrophiles, Lymphocytes og Platelets. Se hvilken rolle de spiller under helingskaskaden! Materialet der linkes til er tilgængeligt på youtube.com.

Desuden finder du en kort intro til helingskaskaden udfra illustration nedenfor.

Bestil materialer og løsninger

Bone Biology

Se video

Animation fra Amgen.

Bone Remodelling

Se video

Animation fra Amgen.

Osteoblasts and Osteoclasts

Se video

Animation fra Amgen.

How white cells work

Se video

Animation fra Amgen

Neutrophils

Se video

Animation fra Immunedocumentary.

Dendritic Cells & Macrophages

Se video

Animation fra Immunedocumentary.

Helingskaskaden

Slow release of cells and growth factors

Bemærk på illustrationen til højre at ANGIOGENESEN ligger adskillige dage efter bruddet på vævsmembranen, svagt overlappende mellem den inflammatoriske og proliferative fase.

Ved heling efter en beskadigelse, f.eks. et sår eller kirurgisk indgreb, starter en række processer som over dage, uger og måneder genskaber vævet. Processerne deles typisk op i 4 faser med en række underliggende processer, som illustreret til højre.

Vores opmærksom rettes primært mod fase 2 “den inflammatoriske fase” og fase 3 “den proliferative fase”.

Nydannelse af blodkar (angiogenese) sker ud fra allerede eksisterende kar og finder sted i den proliferative fase og starter typisk 3 – 4 dage efter såret er dannet.

For at stimulere dannelsen af blodkar, er der behov for et medie, der kan hjælpe med at forkorte inflammationen og blive der længe nok til, at kunne påvirke hastigheden på dannelsen af nye blodkar.

Med PRF er patientens eget helingspotientiale opkoncenteret og fastholdt i fibrine membraner, der langsomt afgiver celler og vækstfaktorer og derved stimulerer helingen i mere end 7 dage. Indholdet af celler og vækstfaktorer kan du læse mere om her

Læs mere om sårheling på eks. denne wikipedia side.

Billede kilde: Häggström, Mikael. “Medical gallery of Mikael Häggström 2014“. Wikiversity Journal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.008. ISSN 20018762. Own work (from the template Logarithmic time scale – milliseconds to years.svg)