COVID19

COVID-19 løsninger
til tandklinikker

 

På denne side finder du forskellige løsninger, der letter hverdagen under de nye COVID-19 rammebetingelser, og giver dig nye muligheder for at beskytte dine patienter mod et alvorligt forløb grundet COVID-19 infektionen.

COVID-19 tests

Test personalet for antistoffer, dannet ved infektion af SARS CoV-2, så klinikken får vigtig information om, hvem der er smittet, og hvem der er immune. Disse test kan også anvendes på patienterne og give sikkerhed for, at behandlinger kan ske under trygge forhold.

Læs mere & se video med vejledning her

Corona forebyggelse i tandklinikken, det orale immunsystem

Læs de seneste videnskabelige fund om betydningen af det orale immunsystem som en “første forsvarslinje” mod smitte med SARS-CoV-2-infektioner. Lær, hvordan du som tandlæge på kun 5 min. – ved immunologisk diagnosticering af spyt – kan hjælpe dine patienter med at blive bedre beskyttet mod et alvorligt forløb grundet COVID-19 infektion. 

Læs mere her

Intensiveret mundhygiejne ved COVID-19 testet mundskyl

Munden er, sammen med næsen, den primære indgang for vira, og derfor er omhyggelig mundhygiejne et endnu vigtigere indsatsområde i denne tid. PerioSafe mundskyl har påvist høj effektivitet mod COVID-19 og anbefales derfor som en profylakse løsning, som patienterne kan foretage hjemme til at intensivere deres mundhygiejne.

Læs mere her

COVID-19 anti-stof test

Testen er produceret i Kina og valideret på Universitetet i Leipzig.
Den er CE mærket og godkendt til det Europæiske marked.
Information om COVID-19 antibody test
  • finger-prik-test
  • kvalitativ test med visning af resultatet direkte på testen
  • testresultat kommer efter 3-10 min.
  • måler på 2 antibodies:
    1. Immunoglobulin M (IgM) viser om der er aktiv immunforsvars respons i gang for SARS-CoV-2, dvs. ved positiv kan personen pt. have igangværende virus eller være potentiel smittespreder
    2. Immunoglobulin G (IgG) viser om der er antibodies for SARS-CoV-2, dvs. at personen har været smittet og dermed ikke kan smitte mere

Hvordan kan den bruges:

  • Testen kan bruges til personale screening. Tandfagligt personale er udsatte, og det giver stor mening at teste regelmæssigt for erhvervet immunitet, eksempelvis hver 14-21 dag under COVID-19.
  • Testen kan bruges til patient screening og dermed give sikkerhed for, om personen udgører en smittekilde, som der skal tages højde for.

 

Video for anvendelse af 10 stk test – se den her

Sådan bruges testen

Sensitivitet & specificitet

Immunoglobulin M (IgM)+ Patientens immunforsvar er aktivt i gang med at bekæmpe SARS-CoV-2.
Immunoglobulin G (IgG+) Patienten har allerede haft SARS-CoV-2 og antages immun.

IgM+, IgG+ Det er sandsynligt at patienten har COVID-19 og kan smitte (96% specificity).
IgG+ Patienten kan sandsynligvis ikke blive smittet og kan ikke smitte andre.
IgM-, IgG- Patienten har ikke COVID-19 (85% sensitivitet) og/eller immunforsvaret har endnu ikke genkendt SARS-CoV-2 (typisk i den første uge af infektionen).

Hvordan er testens nøjagtighed beregnet?

Tests udført på 20 patienter med bekræftet COVID-19 og 50 raske patienter. Sensitiviteten blev beregnet til 85% og specificiteten beregnet til 96%*.

I forbindelse med levering af tests følger yderligere information om anvendelse, forklaring af resultater m.m., som sikrer en effektiv og sikker anvendelse.

 

Hvordan bestiller jeg?

Klik her og bestil i vores webshop

Forebyggelse af Corona i tandlægepraksis

Videnskabelig oversigt over aMMP-8 og COVID-19

Læs de seneste videnskabelige fund om betydningen af det orale immunsystem som en “første forsvarslinje” mod SARS-CoV-2-infektioner. Lær, hvordan du som tandlæge på kun 5 min. – ved immunologisk diagnosticering af spyt – kan hjælpe dine patienter med at blive bedre beskyttet mod et alvorligt forløb grundet COVID-19 infektion. 

Mundhulen som hotspot og første forsvarslinje mod SARS-CoV-2

Videnskabelig oversigt over aMMP-8 og COVID-19
En nylig kinesisk undersøgelse viser, at mundhulen er hovedporten til SARS-CoV-2-virus, fordi virussen kommer ind i kroppen via såkaldte ACE2-receptorer. Xu et al. fandt den højeste receptorbelastning i mundhulen og især på tungen.
Mundhulen er derfor hotspot for en virusinfektion med virussen og ikke lungevævet, som tidligere mistænkt. En sund oral slimhinde og et intakt immunsystem i mundhulen, er således kroppens første forsvarslinje mod virussen.

 

“For tiden har disse resultater forklaret den grundlæggende mekanisme, at mundhulen udgør en potentielt høj risiko for infektionsfølsomhed med SARS-CoV-2 og giver bevis på betydningen af ​​fremtidige forebyggelsesstrategier i tandklinisk praksis og i dagligdagen”. (1)

 

aMMP-8: En simpel test kontrollerer mundhulens immunitet og barrierefunktion

Den enzymaktiverede matrixmetalloproteinase-8 (aMMP-8) viser, hvor sund slimhinden er, og om den opfylder sin barrierefunktion. Denne test giver information om, hvorvidt og i hvilken udstrækning kollagennedbrydning finder sted i mundhulen, og om inflammatoriske processer er i arbejde.
Forhøjede aMMP-8-værdier er en indikation for et aktiveret immunsystem (skjult betændelse) er ved at nedbryde kollagenstrukturer i aMMP-8 – og deraf også en forstyrret barriere for mundslimhinden. En simpel aMMP-8 mundskylletest giver på 5 min. information om den immunitet og den orale barrieres funktionalitet. (2)

Patogene mundkim fører til frygtede sekundære infektioner i luftvejene

Kinesiske data viser også, at 50% af de patienter, der skulle indlægges på hospitalet, havde en sekundær infektion forårsaget af bakterier. I værste tilfælde fører dette til sepsis og død som følge af organsvigt. Alle patienter, der udviklede sepsis, døde på hospitalet. (3) I denne sammenhæng er det interessant, at italienske forskere allerede havde fundet patogene bakterier fra mundhulen i patienternes bronchiale sekret i 2015.
Hos patienter, hvis bronchier blev udfyldt med Treponema denticula, blev aMMP-8-værdierne markant forøget. (4) Dette betyder, at periodontale kim fra mundhulen spredes til den nedre luftvej, og kan føre til en sekundær bakterieinfektion der. Dette kan potentielt forårsage lungebetændelse og endda også sepsis.

Undersøgelsen blev udført under anvendelse af PerioSafe spyt-test, hvilket viser, hvor vigtig aMMP-8-værdien er. Intensiv mundhygiejne kan reducere antallet af patogene kim i mundhulen betydeligt, hvilket kan reducere – eller endda forhindre – kolonisering af den nedre luftvej.

Digression: Dårlig mundhygiejne kan føre til lungebetændelse

Typisk er den nedre luftvej beskyttet mod mikroorganismer ved hostrefleks, ciliærbevægelsen af ​​foringcellerne og medfødte immunformidlere. Forringelse af dette immunsystem  (ved eksempelvis langvarig rygning, diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom eller immunsuppression, såvel som under intubation eller et længere ophold på hospitalet) kan føre til lungebetændelse. Undersøgelser har vist, at dårlig mundhygiejne og mindre professionel tandhygiejne øger risikoen for at udvikle lungebetændelse. Parodontale behandlinger og forbedret mundhygiejne reducerede forekomsten af ​​lungebetændelse hos børn og voksne på hospitalet. Konsensusrapporten fra Den Blandede Europæiske Føderation for Periodontologi og American Academy of Periodontology om periodontitis og systemiske sygdomme angiver, at det er meget sandsynligt, at organismer, der stammer fra det orale mikrobiom, kan forårsage lungeinfektioner.

Periodontitis er den mest almindelige infektionssygdom – også hos unge personer

På baggrund af COVID-19-pandemien skal Periodontitis´ betydning have særlig opmærksomhed, fordi mellem 20 og 50 procent af befolkningen – globalt – lider af ​​parodontitis, ofte uden at vide det. (6) Alene i Tyskland berører dette mere end 11,5 millioner mennesker. Avanceret periodontitis (med en lommedybde på mere end 6 mm) påvirker 10 til 15 procent af verdens befolkning (7). Verdenssundhedsorganisationen taler endda om den mest almindelige infektionssygdom på verdensplan. En finsk undersøgelse ved hjælp af aMMP-8-testen viste, at periodontitis ikke kun er et problem i den voksne befolkning, men også spiller en rolle hos unge. (8) Dette er interessant, idet stadig yngre patienter med COVID-19 får en dødelig udgang.

Periodontitis og diabetes – Risikogruppe i COVID-19

Periodontitis og diabetes er helt almindelige men komplekse kroniske sygdomme med et etableret tovejsforhold. Patienter med diabetes har især en højere forekomst og en højere sværhedsgrad af parodontitis. Jo værre blodsukkeret er indstillet, jo mere udtalt er sværhedsgraden af parodontitis. (9) Italienske data viser, at dødeligheden af ​​COVID-19-patienter, der også led af diabetes, er 15%, hvilket er langt højere end gennemsnittet. Dette kan være relateret til hyppigere og sværere parodontitis. En nylig græsk undersøgelse fandt ud af, at 27,5% af alle tandpatienter havde tidligere uopdaget hyperglykæmi, og aMMP-8 niveauet var signifikant forøget hos disse patienter. Forfatterne af undersøgelsen konkluderer, at aMMP-8 er egnet som en screeningtest for en tidligere ikke diagnostiseret diabetes. (10)

Periodontitis og hjerte-kar-sygdomme – risikogruppe i COVID-19

Imidlertid har ikke kun COVID-19 patienter med diabetes – som komorbiditet – en signifikant højere dødelighed, men også patienter med hjerte-kar-sygdomme. Adskillige undersøgelser har vist en forbindelse mellem kroniske hjerte-kar-sygdomme og parodontitis. Begge sygdomme har det til fælles, at det er en skjult betændelse. I artikelen Alfakry et al. peges der på en forbindelse mellem øgede aMMP-8-værdier hos patienter med kronisk hjertesygdom og eksisterende periodontitis. (11)

Periodontitis og systemiske sygdomme

En ubalance mellem sunde og patogene bakterier i mundhulen er tæt knyttet til adskillige systemiske sygdomme, infektioner i lungerne, sygdomme i det kardiovaskulære system, reumatoid arthritis, diabetes, Alzheimers sygdom, infertilitet og komplikationer under graviditet. (5) Patienter med diabetes og hjertesygdom har især en stærkt øget risiko for komplikationer og endda død, hvis de er inficeret med SARS-CoV-19.

Høj dødelighed hos unge patienter med COVID-19

Finske forskere skriver, at ældre patienter og patienter med eksisterende kroniske sygdomme er mest påvirket af alvorlige komplikationer og dødsfald som følge af COVID-19-pandemien. Denne kendsgerning er blevet kommunikeret godt i medierne og skabt en følelse af sikkerhed for mennesker, der mener, at de ikke falder ind under en af ​​disse risikokategorier. Faktum er dog, at ikke alle er så sikre mod COVID-19, som de tror. I Italien måtte over 50% af de bekræftede COVID-19 tilfælde indlægges på hospitalet, og dødeligheden var over 6%. 12% af italienske intensivpatienter er mellem 18 og 50 år gamle. Forekomsten af ​​periodontitis hos unge, og den tilknyttede belastning på immunsystemet grundet skjult betændelse, en permeabel slimhinde og uopdagede komorbiditeter, kan spille en rolle. I alle disse tilfælde viser aMMP-8-testen, hvordan immunsystemet klarer sig, og om individuelle forebyggende foranstaltninger er nyttige.

Immunfitness tæller i kampen mod SARS-CoV-19

Hverken vaccination eller et aktivt stof mod SARS-CoV-19 er i øjeblikket tilgængeligt, så hvis infektion med sygdommen er uundgåelig, er immunsystemet vigtigt for at overleve. Jo bedre “immunforsvaret” er, des bedre bekæmper kroppen sygdomme – også COVID-19.

aMMP-8 spyt-testen har i adskillige undersøgelser vist, at den spiller en central rolle – ikke kun i mundsygdomme men også markant i tilfælde af systemiske komorbiditeter, såsom diabetes mellitus, kronisk hjertesygdom og reumatoid arthritis. PerioSafe aMMP-8 spyt-test er en enkel, billig og hurtig måde at teste dit immunforsvar på. Når immunsystemet angribes, frigiver det enzymmatrixmetalloproteinase-8 (aMMP-8), som en del af inflammatoriske reaktioner. Hvis værdien er høj, angribes immunsystemet, hvis værdien er lav, er immunsystemet fit.

Vi ved, at det for mange sygdomme ikke er selve patogenet, men kroppens inflammatoriske respons på patogenet, der skader kroppen. COVID-19 er ikke anderledes. 50% af de hospitaliserede COVID-19 patienter, der døde, havde en sekundær infektion. Hvis vi ønsker, at reducere risikoen for alvorlige komplikationer fra COVID-19, er vi nødt til at forbedre vores immunforsvar og reducere niveauet af betændelse i kroppen så meget som muligt. aMMP-8 spyt-test (dentognostics, Tyskland) identificerer skjult oral betændelse på kun 5 min. Dette er vigtigt af to grunde: For det første bidrager oral betændelse til den samlede inflammatoriske byrde på kroppen, og kilden til betændelse i mundhulen (betændelse i munden stimuleres normalt af orale bakterier) skal bekæmpes ved hjælp af passende foranstaltninger.

Individuelle forebyggelsesstrategier med COVID-19

En ny kinesisk undersøgelse viser, at SARS-CoV-19-virus kan påvises i store mængder i næsen og svælget i den meget tidlige fase af sygdommen. Efter de første sygdomstegn, falder antallet af vira i dette område hurtigt. Dette betyder, at isolering af syge patienter under denne pandemi kun har en mindre effekt på smittespredning, idet folk med ringe eller meget tidlige symptomer er den største kilde til infektion. (13) Dette falder sammen med observationer fra prof. Drosten (virolog, Charité). Derfor er den globale strategi at isolere sunde mennesker, for at holde smitteoverførelsen så lav som muligt. Dette viser imidlertid også, hvor vigtig individuel forebyggelse er for ikke at blive smittet med COVID-19.

Et kig på historien hjælper – foranstaltninger mod den spanske influenza

Den største globale pandemi til dato var den spanske influenza, der dræbte mellem 50 og 100 millioner mennesker i 1918-1919. De forholdsregler, der blev truffet på det tidspunkt, for at beskytte og helbrede mennesker, synes stadig at være aktuelle i dag: læger og sygeplejersker havde handsker, frakker og hovedbeklædning for at forhindre infektion. Efter kontakt med patienter, var de nødt til at vaske hænderne grundigt med desinfektionsmiddel før de spiste, og brugen af ​​normale drikkekopper, håndklæder og andre ting var strengt forbudt. Patientens skåle og redskaber blev holdt adskilt og anbragt i kogende vand efter hver anvendelse. Patienter med sekundære bakterieinfektioner, såsom lungebetændelse og meningitis, brugte papirplader, drikkebægre og servietter. Oral hygiejne var især vigtig! Mundskyl og gurgling blev brugt i vid udstrækning, en antimikrobiel sølvsalve blev påført næseslimhinden to gange om dagen for at forhindre infektion i ørerne. Sunde måltider (vitaminer, mineraler), varme, frisk luft og frem for alt sollys (D-vitamin) var lige så vigtige. Succesen: Af Camp Brooks Camp medicinsk personale (154 personer) udviklede kun seks sygeplejersker og to sygeplejersker influenza.

Individuel forebyggelse – alle bliver spurgt

Da en infektion med SARS-CoV-19-vira, på trods af de bedste hygiejneforanstaltninger, ikke kan udelukkes eller endda er sandsynlig, bør alle styrke deres immunforsvar individuelt. Dette inkluderer primært viden om oral immunforsvar, som kan bestemmes inden for 5 min. ved hjælp af en PerioSafe aMMP-8 spyt-test. Hvis værdierne er forøget, er dette primært et tegn på en kolonisering af mundhulen med skadelige bakterier. Foranstaltninger til eliminering af disse bakterier reducerer betændelse. Egnede tiltag er; hyppigere professionel tandrensning i tandlægepraksis. I de nuværende COVID-19 udbrudsområder, hvor social afstand anbefales, kan der også træffes foranstaltninger til forbedring af mundhygiejne i hjemmet. Dette inkluderer korrekt børstning i to minutter to gange om dagen, rengøring med interdentalbørster og brug af bakteriehæmmende tandpasta og mundskyl. En anden grund til at det er vigtigt at identificere oral betændelse er, at det angiver hele kroppens immunitet. Vi ved, at oral betændelse (ofte forbundet med tandkødssygdomme) bliver mere almindelig med alderen og er mere almindelig hos patienter med kroniske sygdomme, såsom diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Den øgede immunaktivitet, der kan måles med aMMP-8 i munden, er et tegn på dårlig immunfacitet.

Andre foranstaltninger til individuel bestemmelse inkluderer:

1. Bestem immunfaciteten ved hjælp af en a-MMP-8 spyt-test

2. Vær opmærksom på speciel tandhygiejne i tilfælde af øgede værdier: børstning af tænder to gange dagligt med PerioSafe tandpasta, interdentalbørster, skylning med PerioSafe mundskyl. Om nødvendigt kan tidligere ukendte sygdomme (diabetes, hjertesygdom) spores op ved diagnosticering hos lægen.

3. Varieret, frisk og vitaminrig diæt.

4. C-vitamin og D-vitamin indtag.

Litteratur

(1) High expression of ACE2 receptor of 2019-nCoV on the epithelial cells of oral mucosa. Xu, Hao & Zhong, Liang & Deng, Jiaxin & Peng, Jiakuan & Hongxia, Dan & Zeng, Xin & Li, Taiwen & Chen, Qianming. (2020). International Journal of Oral Science. 12

(2) Matrix metalloproteinase-8 levels in oral samples as a biomarker for periodontitis in the Chinese population: an observational study. Chao Yuan, Xiaochen Liu, and Shuguo Zheng. BMC Oral Health. 2018; 18: 51. doi: 10.1186/s12903-018-0512-8

(3) Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study. Fei Zhou, Ting Yu, Ronghui Du, Guohui Fan, Ying Liu, Zhibo Liu, et al.; Published:March 11, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30566-3

(4) Elevated Matrix Metalloproteinase Levels in Bronchi Infected with Periodontopathogenic Bacteria. Luca Bernasconi, Liza L. Ramenzoni, Ahmed Al-Majid, Gabrielo M. Tini, Sereina M. Graber, Patrick R. Schmidlin, and Sarosh Irani. PLoS One. 2015; 10(12): e0144461. doi: 10.1371/journal.pone.0144461

(5) From focal sepsis to periodontal medicine: a century of exploring the role of the oral microbiome in systemic disease. Purnima S. Kumar. J Physiol 595.2 (2017) pp 465–476

(6) European workshop in periodontal health and cardiovascular disease-scientific evidence on the association between periodontal and cardiovascular diseases: A review of the literature. Sanz M, D’Aiuto F, Deanfield J, Fernandez-Avilés F. Eur Heart J Suppl 2010;12 Suppl B:B3-12.

(7) Review: Strengthening the Prevention of Periodontal Disease: The WHO Approach. Poul Erik Petersen and Hiroshi Ogawa. J Periodontol (12/2005)

(8) Active Matrix Metalloproteinase-8 Point-of-Care (PoC)/Chairside Mouthrinse Test vs. Bleeding on Probing in Diagnosing Subclinical Periodontitis in Adolescents. Ismo T. Räisänen , Timo Sorsa, Gerrit-Jan van der Schoor, Taina Tervahartiala, Peter van der Schoor, Dirk-Rolf Gieselmann and Anna Maria Heikkinen. Diagnostics 2019, 9, 34; doi:10.3390/diagnostics9010034

(9) Diabetes and periodontal disease: a two-way relationship. L. Casanova, F. J. Hughes and P. M. Preshaw. British Dental Journal 2014; 217: 433-437. DOI: 10.1038/sj.bdj.2014.907

(10) Prediabetes/Diabetes Can Be Screened at the Dental Office by a Low-Cost and Fast Chair-Side/Point-of-Care aMMP-8 Immunotest; Andreas Grigoriadis, Timo Sorsa, Ismo Räisänen, Pirjo Pärnänen, Taina Tervahartiala, and Dimitra Sakellari; Diagnostics 2019, 9, 151; doi:10.3390/diagnostics9040151

(11) Neutrophil proteolytic activation cascades: a possible mechanistic link between chronic periodontitis and coronary heart disease. Hatem Alfakry, Ernst Malle, Chintan N Koyani, Pirkko J Pussinen, Timo Sorsa. Innate Immunity 2015; 22:1. https://doi.org/10.1177/1753425915617521


Intensiveret mundhygiejne ved COVID-19 testet mundskyl

Munden er, sammen med næsen, den primære indgang for vira, og derfor er omhyggelig mundhygiejne et endnu vigtigere indsatsområde i denne tid. PerioSafe mundskyl har påvist høj effektivitet mod COVID-19 og anbefales derfor som en profylakse løsning, som patienterne kan foretage hjemme til at intensivere deres mundhygiejne.

Antimikrobielle egenskaber ved sølv

De antimikrobielle egenskaber ved sølv er blevet anvendt siden oldtiden til at bevare fødevarer og vandforsyninger. På det tidspunkt vidste folk endnu ikke, hvad der er videnskabeligt bevist i dag: sølvioner hæmmer væksten af ​​bakterier. Med opdagelsen af ​​antibiotika er disse egenskaber imidlertid glemt. Det var kun på baggrund af udviklingen af ​​resistens, at forskere genopdagede de antibakterielle egenskaber af sølvioner, f.eks. som en steril sårforbinding til plaster. Den antimikrobielle aktivitet af sølv er baseret på tre mekanismer: 1.) Sølvioner gør skallen af ​​bakterierne permeabel og ødelægger dem. 2.) Hvis sølvioner kommer ind i bakterien, hindrer de celle-respiration og metabolisme der. 3.) Sølvioner forhindrer multiplikation af det genetiske materiale (DNA), celledeling kan ikke finde sted. Utallige mikroorganismer lever i vores mund. Mad og luft transporterer også konstant patogener i vores mundhule. Når du har børstet tænderne og skyllet munden, forårsager den resterende plak plakatbetændelse. Især nu, under COVID-19 pandemien, er det højeste prioritet at passe godt på mundslimhinden. Jo mindre skadelige bakterier der er i munden, jo bedre – især med henblik på sekundære infektioner, såsom lungebetændelse og sepsis.

Sølv er ikke det samme som sølv

Sølvkolloider (kolloidt sølv) kan også kaldes nanosilver. I dag bruges ofte nanosilver i kosmetik og andre produkter til personlig pleje. Forbrugeradvokater og det føderale sundhedsministerium kritiserer imidlertid, at de løbende frigiver giftige sølvioner. Disse ophobes i hjernen og resten af ​​kroppen og kan føre til mave- og leverskade samt neurologiske skader. MicroSilver BG ™, der bruges i PerioSafe mundskyl og tandpasta, er udviklet på Fraunhofer Institute i over 15 år. Den indeholdte MicroSilver BG™ er fremstillet i et specielt udviklet produktionsanlæg og sikrer, at der kun anvendes elementært sølv med høj renhed, og at der ikke dannes sølvholdige ionforbindelser. En klinisk undersøgelse kunne bevise, at disse rene sølvioner fra brug af PerioSafe tandpasta med MicroSilver BG ™ kan påvises i op til 12 timer på de skadelige bakterier i munden. Dette reducerer derfor plak, blødning fra mundslimhinden og dårlig ånde effektivt, når de anvendes regelmæssigt (undersøgelse af prof. Frankenberger, University of Erlangen).

Hvordan bestiller jeg?

Klik her og bestil i vores webshop